Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σχετικά με τον προϋπολογισμό 2012



Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,

Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού 2012, θέτω υπόψη σας τις παρακάτω παρατηρήσεις:
Α.      Γενικές παρατηρήσεις.
  1. Γίνεται μία αναφορά για το ΠΟΥ θα χαλάσουμε τα χρήματα του Δήμου αλλά όχι για το ΠΩΣ. Καταθέτω τον προβληματισμό μου για την έλλειψη διαφανών διαδικασιών στις αναθέσεις, υιοθετώντας συνεχώς την πρακτική των απ’ ευθείας αναθέσεων, αγνοώντας δε τις απλές πρακτικές που είναι σύννομες και έχουν υιοθετηθεί από όλους τους άλλους Δήμους της Ελλάδας, όπως πχ   την Διαδικασία πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού. Ως εκ τούτου παρακαλώ το σώμα να απευθύνει έκκληση στην οικονομική επιτροπή να τερματιστεί ή έστω να ελαχιστοποιηθεί η πρακτική αυτή άμεσα.
  2. Άραγε πώς είναι δυνατόν να συνταχθεί προϋπολογισμός όταν δεν είναι γνωστό το  επιχειρησιακό πρόγραμμα των επομένων ετών ή ο τετραετής προϋπολογισμός;
  3. Πόσο πρόκειται να μεταβληθούν τα στοιχεία των βεβαιωθέντων και ενταλθέντων έως την 31/12/2012; Δυστυχώς η ανυπαρξία προβλέψεων αποτελεί εμπόδιο σε κάθε σοβαρή εκτίμηση μεγεθών, έστω και αν έχουμε συνεργάτες που υποτίθεται  ότι έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις χρηστής διαχείρισης .
  4. Προτού αναφερθούμε σε διάφορες μικροτοποθετήσεις επί των μεγεθών του εσόδων εξόδων, από την πρόταση του προϋπολογισμού προκύπτουν τα παρακάτω:
    1. Υπάρχει πηγή εσόδων από έσοδα διαφήμισης. Πώς προκύπτουν; Έχει γίνει πρόταση; Υπάρχει σεβασμός στην ταυτότητα του νησιού; Μην καταλήξουμε το CORONA ISLAND ή κάτι άλλο που μας προσβάλει και πολιτιστικά και ηθικά.
    2. Αφού έχουμε την διαβεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας για την έκδοση βεβαιωτικών καταλόγων έως το 2011στο επόμενο τρίμηνο, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη εσόδων;
    3. Τι γίνεται με τον εργολάβο καθαριότητας και τους έκτακτους υπάλληλους καθαριότητας; Ποιο από τα δύο σενάρια ισχύει για την επόμενη περίοδο;
    4. Υπάρχει πρόβλεψη εσόδων από χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης 20.000 € (0464). Πώς προκύπτει, τι σχεδιάστηκε, γιατί είναι τόσο χαμηλό;
    5. Τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων. (046). Πότε επιτέλους θα υπάρξει απάντηση σχετικά με το πόσο και ποιοι πληρώνουν καθώς επίσης και με το πόσο θα έπρεπε να πληρώσουν; Όλη αυτή η ενότητα έχει ανάγκη διαφάνειας προς αποφυγή μελλοντικών σκανδάλων και καταχρήσεων.
    6. Έσοδα ΠΟΕ, κωδικός 2. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόβλεψη μιας και θα προκύψουν βεβαιωτικοί κατάλογοι;
    7.  Εύχομαι η έλλειψη πρόβλεψης προστίμων για παράνομο πλανόδιο εμπόριο να μην είναι ενδεικτική της απραξίας μας εναντίον του παραεμπορίου. (1519,0001). Άραγε γιατί να υπάρχει αυτή η ανοχή στο παρεμπόριο; Είναι τυχαία; Πώς γίνεται έξω από τα γραφεία της Δημοτικής αστυνομίας να υπάρχει παράνομος μικροπωλητής;
  5. Προτείνω έστω και τώρα να συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα κωδικός για την μελέτη κατασκευής μαρίνας. Είναι επιτακτική η ανάγκη.



Παρατηρήσεις επί των εσόδων.
  1. Ποια είναι τα έσοδα βοσκησίμων στο 0112 ύψους 290,000 €, που δεν είχαν καν προϋπολογιστεί;
  2. 0311. Τέλος καθαριότητας. Δεν είναι το τελικό νούμερο, ποια είναι η μεταβολή που πρόκειται να υπάρξει;
  3. 0342. Τέλος υπονόμων. Πώς υπολογίζεται και πώς αναπροσαρμόζεται;
  4. 0441. ΤΑΠ. Γιατί υπάρχει μείωση 50%;
  5. 045. Τέλος επι των ακαθαρίστων (παρεπιδημούντων). Είναι χαμηλές οι προβλέψεις.
  6. 0718,0001 μισθώματα παραλιών σε σχέση 0471,0005.
  7. 1312 επιχορηγήσεις επισκευής συντήρησης σχολικών κτιρίων 0;
  8. Έσοδα 15. Γιατί τόσο μειωμένο;
  9. Γιατί δεν υπάρχει εγγραφή στον κωδικό 1411, προϊόν δωρεών; Πώς καταγράφηκε στο μητρώο παγίων του Δήμου η Δωρεά Αγγελόπουλου;
  10. 32(ΠΟΕ). Οι πρόβλεψη που υπάρχει συμφωνεί με τους βεβαιωτικούς κατάλογους;
  11. 2118. Τακτικά έσοδα επι των ακαθαρίστων επιτηδευματιών. Τι γίνεται, γιατί αυτές οι διακυμάνσεις; Το αυτό για το 2119. Αφορούν ΠΟΕ.
  12. 5111. Ποιο είναι αυτό το χρηματικό υπόλοιπο 3.000.000 €;

Παρατηρήσεις επί των Δαπανών.
  1. 00-6821. Ποιο φορολογικό πρόστιμο προβλέπεται στο ποσό των 120,000 €;
  2. 00-6736. Υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων 20,000€;
  3. Αμοιβές λογιστών 10-6115 ποσό 20.000 €,
  4. Πώς έγιναν  αμοιβές για στειρώσεις χωρίς να γίνουν στειρώσεις; 15-6117,0001
  5. Καθαριότητα 20-627. Είναι παράλογο να μην χρησιμοποιούνται τα ποσά για καθαρισμούς παραλιών, κλπ. Επίσης το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων πρέπει να μας απασχολήσει σε ανοικτή σε όλους τους δημότες συζήτηση (650.000 €)
  6. Τι είναι αυτό το είδος καθαριότητας και ευπρεπισμού που στοιχίζει 60.000 € ενώ φέτος ήταν 0; (22-6634).
  7. Τι έγινε εντέλει με τους λαμπτήρες; Γιατί υπάρχει 0 φέτος;
  8. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα εγκεκριμένα ποσά για μπετό φέτος; (30-6654,0001).
  9. Επιμένω στον προϋπολογισμό δαπάνης για τις τουαλέτες στην Χώρα και στην Άνω ΜΕρά, για τα πεζοδρόμια στον περιφερειακό, καθώς επίσης και για τις αναγκαίες εργασίες στον δρόμο Χώρας Ορνού.   Πρέπει να γίνονται τα έργα που δεν στοιχίζουν και έχουν μεγάλη χρησιμότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Τέλος, αισθάνομαι άσχημα που πρέπει να επαναλάβω τις παρατηρήσεις επι του προϋπολογισμού 2011, μιας και τίποτε δεν έγινε από αυτές.  Συγκεκριμένα:
  1. Εκφράζω την απογοήτευση μου για την μη ενημέρωση όπως έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΔΣ, σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων ανά Διεύθυνση του Δήμου. Μην έχοντας αυτά τα στοιχεία πιστεύω ότι τόσο η δική μου ψήφος όσο και των άλλων Δημοτικών Συμβούλων δεν είναι προϊόν γνώσης αλλά συμπάθειας ή αντιπάθειας.
  2. Εκφράζω την απογοήτευση μου για την μη ενημέρωση μου σχετικά με τα ακίνητα που νοικιάζει ο Δήμος ή που πρόκειται να νοικιαστούν. Μη γνωρίζοντας επακριβώς τα στοιχεία αυτά, κάθε δυνατότητα εκτίμησης των προϋπολογιζόμενων ποσών είναι μη αντικειμενική.
  3. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επισφάλειες. (πιθανότατες στον κωδικό 221, 321, 322 και αλλού).
  4. Δεν μου γίνεται αντιληπτό αν έχουμε κοινό ασφαλιστή για τα οχήματα του Δήμου, τύπος ασφάλισης καθώς και το βασικότερο αριθμός οχημάτων ανά υπηρεσία.
  5. Η αναφορά διαφόρων ποσών συντήρησης οχημάτων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη μελλοντικής πρόβλεψης άμεσης δημιουργίας δημοτικού αμαξοστασίου και συνεργείου.
  6. Εκτιμώ ότι έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για την επιστροφή των κλεμμένων χρηματικών ποσών. Ακόμη και αν δεν γυρίσουν ποτέ στο ταμείο του Δήμου, έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον η λογιστική πρόβλεψη.
  7. Όπως προκύπτει από τον απολογισμό έτους 2010, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσό που δεν έχει ακόμη ενταλθεί, αν και έχει διαμορφωθεί. Αυτό το γεγονός αλλά και γενικότερα θέματα τάξης και σεβασμού του πολίτη, επιβάλουν την ανάγκη δημιουργίας προϋπολογισμού ταμειακής ρευστότητος (cash flow), σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων.
  8. Όταν είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της Χώρας, όταν είναι γνωστή η θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου για περικοπή της σπατάλης, πιστεύω ότι έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει κινήσεις βελτίωσης της παραγωγικότητας του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων. Η δράση αυτή είναι η καλύτερη μορφή οικονομίας και σεβασμού του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου